maandag 27 februari 2012

Huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2012.

HUWELIJKSVERMOGENSRECHT VANAF
1 JANUARI 2012






Na bijna acht jaar parlementaire behandeling is per 1 januari 2012 eindelijk de Wet Aanpassing Wettelijke Gemeenschap van Goederen in werking getreden.

Aanvankelijk was het de bedoeling van de wetgever om de huwelijksgoederengemeenschap te beperken, zodat daarin in grote lijnen alleen de goederen en schulden zouden vallen die tijdens het huwelijk zijn verkregen,  in 2008 is het roer omgegooid en is met een motie in de Tweede Kamer toch besloten om ons in de wereld unieke stelsel van een algehele gemeenschap van goederen (waarbij in grote lijnen ook de voorhuwelijkse goederen en schulden in de gemeenschap vallen), in stand te laten. Dat wil niet zeggen dat de wet verder geen belangrijke wijzigingen met zich mee brengt.

De belangrijkste wijzigingen.

Vergoedingsrechten tussen echtgenoten
De regels voor vergoedingsrechten tussen echtgenoten veranderen. Hoofdregel wordt de zogenaamde beleggingsleer, die inhoudt dat het voordeel dat in de loop der jaren met beleggingen wordt behaald aan beide echtgenoten toekomt, evenredig naar ieders aandeel daarin.

Bestuur
Uitgangspunt voor het bestuur over de goederen van de huwelijksgemeenschap is dat de echtgenoot op wiens naam een goed staat, ook degene is die het goed mag beheren. Voor goederen van de gemeenschap die op beider naam staan of die niet te naam gesteld zijn, geldt dat iedere echtgenoot afzonderlijk het beheer daarover heeft. Gevolg hiervan is dat iedere echtgenoot afzonderlijk een dergelijk goed mag leveren aan een derde. In oktober 2011 is nog een reparatiewet door het parlement geloodst, waarin een onvolkomenheid is weggenomen ten aanzien van  goederen die niet op naam gesteld zijn, maar via erfenis, legaat of schenking aan een van de echtgenoten zijn toegekomen. Deze blijven onder bestuur van alleen die echtgenoot.

Tijdstip van ontbinding van de gemeenschap
Het tijdstip waarop de huwelijksgoederengemeenschap wordt ontbonden, is vervroegd van de datum waarop de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in het huwelijksregister, naar de datum waarop het verzoekschrift tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Schulden ontstaan tijdens de echtscheidingsprocedure, als partijen vaak al niet meer samen leven en ook geen zicht meer hebben op elkaars handel en wandel, zijn daardoor privé.

Positie van schuldeisers
De positie van schuldeisers na het huwelijk is gewijzigd. De echtgenoot die de schuld is aangegaan, de contractant, blijft (vanzelfsprekend) aansprakelijk en een schuldeiser kan de schuld op diens hele vermogen  verhalen.
Voor gemeenschapsschulden (in het algemeen de schulden van een in gemeenschap van goederen getrouwde echtgenoot) of een schuld die hoort ‘tot de gewone gang van de huishouding' (zoals huur- en energieschulden, premieschulden van de ziektekostenverzekering, schulden voor aanschaf van de gezinsauto of de wasmachine) kan na ontbinding van de gemeenschap geen verhaal meer worden gehaald op de privégoederen van de andere echtgenoot (nu staan deze goederen voor de helft bloot aan verhaal door schuldeisers).

Rechterlijke toestemming maken huwelijkse voorwaarden vervalt
Een andere wijziging is dat voor het maken of wijzigen van huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk niet langer de toestemming van de rechtbank nodig is. Vastlegging in een notariële akte blijft wel verplicht. Daar staat tegenover dat de veelal in akten van huwelijkse voorwaarden opgenomen ‘Dozyclausule', die is bedoeld om benadeling van schuldeisers te voorkomen, nu wettelijk is vastgelegd.

Bijzondere gemeenschappen
De voorheen bestaande gemeenschappen van vruchten en inkomsten en van winst en verlies zijn verdwenen onder de nieuwe wet. Deze bijzondere gemeenschappen kwamen al nauwelijks voor in de praktijk. Voor per 1 januari 2012 bestaande bijzondere gemeenschappen blijven wel de oude wettelijke regels van kracht.

Al met al brengt deze derde tranche in het huwelijksvermogensrecht (na in 2001 de rechten en plichten van echtgenoten en geregistreerd partners, en in 2002 de wettelijke verrekenbedingen in huwelijkse voorwaarden) de nodige veranderingen met zich mee.

Het is voor (aanstaande) echtgenoten noodzakelijk om goed na te denken over de wijze waarop zij met elkaar zakelijke afspraken willen maken. Meestal komt men er pas bij het einde van het huwelijk (door echtscheiding) achter als de zaken niet goed geregeld zijn. Als gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat weten wij precies waar het fout kan gaan en zijn wij ook prima in staat om vooraf advies te geven hoe het leed te voorkomen is.

Heeft u vragen over de regeling van uw huwelijksgemeenschap of huwelijkse voorwaarden of heeft u direct advies of bijstand nodig?
Voor een vrijblijvend en kosteloos eerste telefonisch advies over dit onderwerp belt u:
010 214 0400.


Mirjam van Baarle-Overes
Advocaat Scheidingsmediator
De Jonge Advocaten Rotterdam
vanbaarle@dejongeadvocaten.nl
http://www.dejongeadvocaten.nl/
@MJEHVANBAARLE



http://www.dejongeadvocaten.nl/nl/content.php?page=235

Geen opmerkingen:

Een reactie posten