zaterdag 21 april 2012

Scheiden? Kies de manier die bij je past.



Scheiden? Kies de manier die bij je past.


Iedere echtscheiding is anders. Afhankelijk van de situatie van de partijen, de ingewikkeldheid van de problematiek en hun specifieke wensen is tegenwoordig een persoonlijke aanpak voor iedereen mogelijk. De diverse mogelijkheden worden hieronder toegelicht.

Echtscheiding op tegenspraak
Bij een echtscheiding op tegenspraak heeft iedere partij zijn eigen advocaat. De procedure begint als één van de partijen een verzoekschrift bij de rechtbank indient. Dit verzoekschrift wordt door een deurwaarder bij de andere partij betekend. In het verzoekschrift wordt aan de rechter gevraagd om de echtscheiding uit te spreken. Daarnaast kan worden gevraagd om zo nodig partner- en/of kinderalimentatie vast te stellen, een zorgregeling voor de kinderen vast te stellen, te bepalen hoe het gemeenschappelijke vermogen wordt verdeeld of hoe de huwelijkse voorwaarden moeten worden afgewikkeld.
De rechter kan desgevraagd ook voorlopige ordemaatregelen treffen zolang er nog geen einduitspraak is. Bijvoorbeeld als er een geschil is over wie voorlopig in de echtelijke woning mag blijven wonen of als een van beiden dringend behoefte heeft aan een financiële bijdrage (alimentatie) van de andere partij.
De andere partij, de verweerder, kan tegen alle punten van het verzoekschrift verweer voeren. Hij kan op zijn beurt ook een of meer tegenverzoeken indienen. De advocaat van de verweerder dient daarvoor een verweerschrift in. Daarna bepaalt de rechtbank een zitting op de rechtbank. Beide partijen worden hiervoor uitgenodigd, ieder met hun eigen advocaat.
Op de zitting mogen beide advocaten het standpunt van hun cliënt toelichten. Meestal stelt de rechter ook zelf vragen aan de advocaten of aan partijen. De rechter inventariseert tijdens de zitting over welke punten partijen het eens zijn en waarover de rechter zelf een beslissing moet nemen, als partijen het niet eens kunnen worden.
In het algemeen doet de rechtbank binnen vier weken na de zitting uitspraak. Als de echtscheiding is uitgesproken zijn partijen nog niet gescheiden. Daarvoor moet de echtscheidingsbeschikking nog in geschreven worden in het huwelijksregister. Dit kan gebeuren, nadat drie maanden na de uitspraak zijn verstreken. Eerder kan ook, maar dan moeten beide partijen een zogenaamde akte van berusting ondertekenen, waarmee zij verklaren dat zij het eens zijn met de echtscheiding en dat zij willen dat die wordt ingeschreven.
De hele procedure duurt tenminste vier maanden, maar vaak duurt het veel langer. Eén tot twee jaar is geen uitzondering, zeker niet als een of beide partijen het niet eens zijn met de beslissing van de rechter en in hoger beroep gaan.

Scheidingsmediation
Bij scheidingsmediation (ook wel scheidingsbemiddeling genoemd) kiezen partijen er voor om hun conflict op te lossen door met elkaar in onderhandeling te treden met de hulp van een mediator.
De mediator begeleidt het onderhandelingsproces in een vertrouwelijke sfeer en geeft de nodige juridische informatie en begeleiding aan partijen. De scheidingsmediator is neutraal ten opzichte van beide echtgenoten. De betrokken partijen zelf lossen het geschil op. Zij werken actief mee en bepalen de oplossing. De scheidingsmediator neemt zelf geen standpunt in en is geheel onpartijdig.



In een mediationovereenkomst worden voorafgaand aan de mediation de spelregels vastgelegd. Vertrouwen, geheimhouding en neutraliteit zijn daarin kernbegrippen.

Soms is het nodig om een deskundige in te schakelen die advies geeft over bijvoorbeeld de financiële of fiscale kant van de scheiding of voor de begeleiding van de kinderen. Dit kan op verzoek van  (een van) de partijen of van de mediator. De partijen zelf bepalen of en zo ja wie als deskundige wordt gevraagd en welke financiële afspraken hierover worden gemaakt.
Als partijen overeenstemming hebben bereikt, legt de mediator de afspraken vast in een convenant, een overeenkomst tussen de partijen. Een advocaat-scheidingsmediator, aangesloten bij de vFAS (vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators), kan daarna ook de echtscheidingsprocedure voor beide partijen voeren bij de rechtbank. Deze procedure wordt helemaal schriftelijk afgewikkeld. Er komt dus geen zitting op de rechtbank.
Voor een scheidingsmediationtraject zijn in het algemeen 4 à 5 bijeenkomsten nodig, telkens met een tussenpoze van ongeveer twee à drie weken, waarin de verschillende aspecten van de scheiding worden besproken. Het aantal gesprekken is afhankelijk van de te maken afspraken en hoe gemakkelijk partijen in staat zijn tot overeenstemming te komen. Een sessie duurt in het algemeen anderhalf tot twee uur. De procedure bij de rechtbank duurt daarna ongeveer zes tot acht weken. De echtscheiding is definitief nadat de beschikking van de rechtbank is ingeschreven in het huwelijksregister.

Overlegscheiding (collaborative divorce)
Overlegscheiding of 'collaborative divorce' is een vrij nieuwe manier van scheiden, die in de jaren negentig is ontstaan in de Verenigde Staten. De overlegscheiding is in 2008 in Nederland geïntroduceerd.
Kern van de overlegscheiding is dat alle betrokkenen als team met elkaar samenwerken in het belang van de scheidende partijen. Respect voor elkaar is een belangrijk uitgangspunt bij de overlegscheiding. Het proces is open en transparant, de partijen leggen alle essentiële informatie op tafel. Daardoor verloopt de echtscheiding op een respectvolle en integere manier: alle betrokkenen spreken vantevoren af om zich tot het uiterste in te spannen om het proces tot een goed einde te brengen.
Bij de overlegscheiding worden beide partijen bijgestaan door een eigen advocaat. De advocaten behartigen primair het belang van hun cliënt en zien erop toe dat het proces aan beide kanten eerlijk en constructief verloopt. Zij begeleiden de onderhandelingen tussen de partijen. De advocaten coachen de partijen en staan naast hen, waardoor zij zich gesteund voelen. Het bijzondere van de overlegscheiding is dat het de advocaten niet is toegestaan om de partijen na afloop nog in een juridische procedure bij te staan. Dit wordt vastgelegd in de zogenaamde deelnemingsovereenkomst, waarin alle spelregels staan vermeld en die aan het begin van het proces door alle betrokkenen wordt ondertekend. Hierdoor zullen de advocaten zich met hun cliënt tot het uiterste inzetten om tot een regeling te komen.
De partijen kunnen deskundigen inschakelen, meestal een coach of psycholoog die hen begeleidt met de verwerking van de scheiding en soms ook een financieel deskundige. Ook deze deskundigen werken onder de paraplu van de deelnemingsovereenkomst en kunnen dus niet meer in een juridische procedure voor een van de partijen optreden.
Voor overlegscheidingsadvocaten en andere –deskundigen, aangesloten bij de Vereniging Collaborative Divorce Holland (VCDH), staat samenwerking voorop, in plaats van de strijd. Zij streven naar ‘win-win’ in plaats van ‘win-lose’. Zij zijn allemaal getraind in het (her)kennen van de emoties die met een echtscheiding gepaard gaan en zetten zich in om die zo te kanaliseren dat er kan worden gewerkt aan een oplossing die recht doet aan de belangen van alle betrokkenen.
De overlegscheiding is een tussenvorm tussen mediation en procederen in. Alle voordelen van mediation gelden ook voor de overlegscheiding. Soms is mediation echter niet mogelijk, met name als er geen evenwicht is tussen de betrokken partijen in kennis, emoties of macht. Dan is de overlegscheiding de aangewezen weg.
 
Bij de familierechtspecialisten van De Jonge Advocaten kunt u voor alle genoemde manieren om te scheiden terecht. Indien u meer informatie wenst of een (kostenloos) kennismakingsgesprek, kunt u vrijblijvend een afspraak maken via telefoonnummer: 010-214 04 00.

Mirjam van Baarle-Overes
Advocaat Scheidingsmediator
Collaborative Lawyer
De Jonge Advocaten

Meer informatie over scheidingsmediation vindt u op de website van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS): http://www.verder-online.nl/vfas.
Informatie over collaborative divorce (overlegscheiding) vindt u op de website van de Vereniging Collaborative Divorce Holland (VCDH): http://www.overlegscheiding.com/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten