vrijdag 7 juni 2013

Nieuwe kinderalimentatienormen


Nieuwe kinderalimentatienormen
De Werkgroep Alimentatienormen, het overlegorgaan van de rechterlijke macht dat sinds jaar en dag de normen publiceert voor de berekening van alimentatie, heeft ten aanzien van de berekening van kinderalimentatie nieuwe richtlijnen gepubliceerd die gelden met ingang van 1 april 2013.

De belangrijkste verandering is de invoering van een draagkrachttabel waarmee vastgesteld kan worden hoeveel de ouders na een scheiding kunnen bijdragen aan de kosten van de kinderen. Ook is nieuw dat de zorgverdeling invloed kan hebben op de hoogte van de alimentatie.

Draagkracht

Aan de hand van de draagkrachttabel, die is gepubliceerd op http://www.rechtspraak.nl/procedures/landelijke-regelingen/sector-familie-en-jeugdrecht/pages/werkgroep-alimentatienormen.aspx, kan berekend worden hoeveel de onderhoudsplichtige ouder op basis diens inkomen kan bijdragen ten behoeve van de kinderen. De lasten voor bijvoorbeeld wonen en ziektekosten hoeven daardoor niet meer zoals voorheen apart te worden gespecificeerd.

Nieuw is ook dat nu alle ouders verondersteld worden bij te kunnen dragen aan de kosten van hun kinderen. Volgens de draagkrachttabel geldt voor  ouders met het laagste inkomen, tot 1.250 euro netto per maand, een minimale bijdrage 25 euro per maand bij één kind en een bijdrage van 50 euro per maand bij twee of meer kinderen.

Zorgkorting voor de alimentatieplichtige ouder

Tot 1 april 2013 werd voor iedere dag verblijf bij de minst verzorgende (onderhoudsplichtige) ouder een vast bedrag van 5 euro per kind gerekend. Vanaf 1 april 2013 is in plaats hiervan een zorgkorting mogelijk. Afhankelijk van de verdeling van de zorgtaken, zijn de zorgkortingspercentages 15, 25 of 35 procent als de kinderen 1, 2 of 3 dagen per week bij de minst verzorgende ouder verblijven. Voor co-ouderschap, waarbij de zorg gelijk verdeeld is, geldt in principe ook 35 procent als zorgkorting. Ouders kunnen wel in onderling overleg een ander percentage afspreken.

Hoe meer de ouder bij wie de kinderen niet zijn ingeschreven dus voor de kinderen zorgt, hoe hoger de zorgkorting. Alleen als de draagkracht van beide ouders samen onvoldoende is om de behoefte van de kinderen te betalen, blijft toepassing van de zorgkorting achterwege.

Twee voorbeelden om dit te verduidelijken:

Stel: de behoefte aan kinderalimentatie voor  twee kinderen is berekend op 680 euro per maand en er is voldoende draagkracht (vader heeft een draagkracht van 530 euro en moeder  310 euro, de kinderen zijn bij moeder ingeschreven).

Bij een verblijf van twee dagen per week bij vader bedraagt de zorgkorting 170 euro (25 procent van 680 euro). De alimentatie van vader aan moeder bedraagt dan 530 min 170 euro is 360 euro, 180 euro per kind.

Bij een zelfde behoefte, maar een totale draagkracht die lager is dan de behoefte (stel: vader heeft een draagkracht van 310 euro en moeder 190 euro, de kinderen zijn nog steeds ingeschreven bij moeder), delen de ouders het tekort van 180 euro.

Bij vader wordt dit tekort in mindering gebracht op zijn zorgkorting, dus betaalt hij: 310 euro – (170 – 90 euro) is 230 euro, 115 euro per kind.

Aanvaardbaarheidstoets

Onder bijzondere omstandigheden kan de rechter volgens de nieuwe richtlijnen, uitsluitend op uitdrukkelijk verzoek van de onderhoudsplichtige ouder, een aanvaardbaarheidstoets toepassen.  Een (eerste) voorbeeld waarin een beroep op de aanvaardbaarheidstoets  is geslaagd is de situatie waarin de onderhoudsplichtige ouder schulden uit het huwelijk blijft doorbetalen (zie Rechtbank Noord-Holland 11 april 2013, gepubliceerd op 6 juni 2013, LJN CA1880 (http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=CA1880). De rechtbank telt de aflossing op bij het draagkrachtloos inkomen (het inkomen dat de onderhoudsplichtige (vader) voor zijn eigen levensonderhoud nodig heeft) en het hogere draagkrachtloze inkomen wordt vervolgens in mindering gebracht op het netto besteedbaar inkomen. Het verschil (de draagkrachtruimte) bepaalt welk bedrag de onderhoudsplichtige ouder – volgens de tabel – moet kunnen betalen.

Herberekening nodig?

De nieuwe richtlijn voor het berekenen van de kinderalimentatie geldt alleen voor alimentatie die na 1 april 2013 wordt vastgesteld. Voor alimentatiebedragen die voor die datum zijn vastgesteld verandert er niets, tenzij de alimentatie opnieuw moet worden vastgesteld door een verandering in de omstandigheden van een van de ouders, zoals werkloosheid, een verandering van baan of gezinssamenstelling. In die situaties is het nuttig om een herberekening van de alimentatie volgens de nieuwe normen te vragen.
Mirjam van Baarle-Overes
Advocaat Scheidingsmediator
Collaborative Lawyer
De Jonge Advocaten
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten